Slikarska sekcija STIL, KD Studenci Maribor

Slikarska sekcija STIL (Studenški likovniki) deluje že 17. leto v okviru Kulturnega društva Studenci – Maribor, www.kdstudenci-maribor.si kot prva in zelo aktivna skupina izmed štirih likovnih skupin odraslih v društvu. Umetniški vodja skupine in mentorica STIL-a je Mira Uršič, akam. slikarka.

Slikarska sekcija Stil trenutno šteje 36 ljubiteljskih ustvarjalk in ustvarjalcev (28 iz Slovenije in 8 iz Avstrije), ki se ukvarjajo  s slikarstvom, kiparstvom, grafiko in fotografijo. 

Zbirajo se vsak ponedeljek v popoldanskem času na sedežu društva na Erjavčevi 43 v Mariboru. Slikarji se poslužujejo največ tehnike akril na platno, tempera, olje na platno, akvarel, pastel in z njimi najraje slikajo motive iz neokrnjene narave, tihožitja s cvetjem, krajine, živali in figuraliko.

V letu 2019 so izpeljali šolo akvarelne tehnike, ki jo je vodila Kaja Lukač likovna  pedagoginja in slikarka iz Ruš. Udeležujemo se tudi njenih tematskih slikarskih delavnic.   

V letu 2020 smo izvedli razstave:  v Dobrovniku- Oceanis Orchids (Barvni utrinki), v Slov. Konjicah (Svečnica), v domu Danice Vogrinec-Tabor  MB (Šegavi pust), na MČ Melje (Dva popolnoma različna grenija na enakem mestu), na MČ Studenci (Kubizem po stilsko), na Erjavčevi (Vedute, krajine, živali, tihožitja-likovne tehnike), društveno ob Tednu ljubiteljske kulture (TLK) na MČ Studenci (Tu sem doma), virtualno razstavo (Likovni stilski party) ter humanitarno društveno likovno kolonijo za RKS-OZ Maribor, načrtujemo pa še razstavo v Rogaški Slatini, društveno v Mariboru (Mestni park) in več drugih.

Državni razpisi slikarskih tematik v okviru JSKD Republike Slovenije so tudi za člane priložnost, ki jih realizirajo zelo uspešno, saj so se s svojimi deli tudi uvrščali na Regijske razstave.

Člani društva uspešno sodelujejo z drugimi društvi po Sloveniji, na mnogih likovnih kolonijah in natečajih.  Predvsem pa so prepoznavni v domačem kraju, ter v KD Studenci, kjer se vrstijo likovni dogodki skozi vse leto.

Delovanje sekcije Stil se financira iz sredstev, ki jih KD Studenci pridobi na javnih razpisih (večinoma na Občini Maribor), prispevkov članov , članarine ter iz donatorskih sredstev.